Yaşayan Park Nedir?

Yaşayan Parklar, kent çeperinde bulunan kırsal ve doğal alanların korunması, tanıtılması, bununla birlikte arasındaki ekonomik, ekolojik ve kültürel bağları güçlendirmeyi hedefleyen, İzMiras rotaları ile kent merkezine bağlanan büyük ölçekli yeşil alanlardır. Yaşayan Parklar, genel olarak birbirinden ayrı ele alınan ekosistemin korunması, tarımsal üretim ve rekreatif kullanımı bir araya getiriyor.

Yaşayan Parklarda; kentlinin ve turistin rekreasyon ihtiyacının karşılanması, tarımda kadim üretim yöntemlerinin desteklenmesi ve yerel ürünlerin markalaştırılması, doğal flora ve faunanın tanıtılması ve korunması gibi işlevleri olacak otuz beş Yaşayan Parkın 2024 yılına dek yapılması hedefleniyor.

Ekosistem Koruma
Yaşayan parklar, doğal alanları insanla birlikte koruma ilkesi ve gelecek nesillere aktarma düşüncesi üzerine; insanları davet ederek neden korunması gerektiği bilincini aşılamayı hedefliyor. Kentin unutulmuş, göz önünde olmayan, denetlenemeyen doğal alanları ziyarete açarak kaçak faaliyetlerin (moloz dökümü, yapılaşma...) önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Yaşayan Parklar Nedir?
Yaşayan Parklar Nedir?
İzmir’in yeşil altyapı katmanlarından birini oluşturan Yaşayan Parkların önerdiği koruma anlayışı, alan içerisinde insanın keşfetmesine, gözlem yapmasına, öğrenmesine izin vererek ziyaretçinin rekreasyon yapmasını sağlamak aynı zamanda alanı görünür kılarak doğaya ve insanlara zarar veren uygulamaların oluşamayacağı bir ortam oluşturmayı sağlamaktır.

Rekreatif Kullanım
Günlük yaşamın koşuşturmasında yoğun iş hayatı, kentin karmaşası, trafik, stres gibi unsurlardan arınmak için insanlar rekreasyonel aktivitelere yöneliyor. Bu ihtiyaç doğrultusunda rekreasyona ulaşabileceğimiz yeni alanlar; mevsimsel süreçlere bağlı doğa yürüyüşleri, doğa gözlem alanları, doğa bulmacaları gibi mevcut ekosistemi tanıtan aktiviteler ile birlikte kadim üretimi öğreten agro turizm benzeri aktiviteler ile sürekli zenginleşen faaliyet döngüsü içermesi hedeflenmektedir. İlkbaharda parkı ziyarete gelenlerin karşılaşacağı aktiviteler ile yazın gelecek ziyaretçilerin aktiviteleri mevsimsel süreçlere bağlı olarak farklılık gösterecektir. Bu sayede ziyaretçiler her geldiklerinde yaşayan parkın, doğanın ve tarımın farklı bir yüzünü göreceklerdir.
Tarımsal Üretim
Yaşayan parklar, kent ile kır arası geçiş bölgelerinde kalan kadim üretim havzalarında üretilen ürünlerin değerinin farkında olan ve kadim üretimi destekleyen farkındalık merkezleri olarak planlanmıştır. Yaşayan parklar havzalarının korunmasına ve gelişmesine katkı sağlamanın yanında üreticiye destek veren bir iş modeli de oluşturmayı hedeflemektedir. Üretim yöntemini tescilleyerek üretilen ürünü markalaştırarak üreticiye pazar oluşturmayı ve gelen ziyaretçilere de güvenilir doğal ürünlere ulaşma imkânı sunmaktadır.

Yaşayan parklar ile Yamanlarda üretilen domatesi, Güzelbahçe’de üretilen zeytini Bostanlı pazarındaki tüketiciye sunmak, Gediz deltasında kadim üretim yöntemleri ile yakalanan balığı Yamanlar Pagos pazarında tezgaha koymak, Gediz deltasında bulunan koyunların yünlerini Kadifekale’de dokumacılıkta kullanmak gibi doğal ve güvenilir yöntemlerle üretilmiş ürünleri İzmirliye ulaştıracak ve birbirini destekleyecek bir yaşayan park üretim ağı oluşturulması hedeflenmektedir.
Yaşayan Parklar Nedir?