Güney Gediz Deltası

Gediz deltası, Akdeniz havzasındaki en geniş sulak alanlardan biridir. İzmir körfezinin batı kıyısında Gediz nehrinin denizle buluştuğu noktadadır. Kuşlar için büyük önem taşıyan delta, kuş biyoçeşitliliğinin en fazla olduğu alanlardan biridir. Deltada bugüne kadar üç yüz kuş türü gözlemlenmiştir. Kış aylarında ise seksen bin kuşa ev sahipliği yapmaktadır.

Tepeli pelikan, küçük kerkenez, mahmuzlu kızkuşu, kara gagalı sumru ve Kocagöz gibi kuş türleri burada üremektedir. Delta, flamingonun da ülkemizdeki iki üreme alanından biridir. Özellikle Doğu Avrupa’da yaşayan su kuşları için sahip olduğu iklim koşulları ve beslenme olanakları sebebiyle önemli bir kışlama ve konaklama alanıdır. Buradaki önemli memeli türleri saz kedisi, Akdeniz foku ve su samurudur.

Ziyaretçilerin Gediz Deltası’nda yer alan biyolojik çeşitlilik ve kültürel miras hakkında bilgilenmesi ve doğanın korunması konusunda bilinçlendirilmesi hedeflemiştir. İnsanların doğayla bütünleşmesi sağlanırken, kuşları gözlemleyebilecek ve onlar hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir.

Proje kapsamında alanın doğal dokusunu oluşturan tuzcul sulak alanlar kontrollü olarak yeniden oluşturulmuştur. Alandaki mevcut yollar, bisiklet kullanıcıları ve yürüyüş yapanlar için uygun hale getirilmiştir. Parkta ayrıca ziyaretçi merkezi, doğa bulmacaları, deniz içi doğa dersliği, ahşap platformlar, tuzcul sulak alan düzlükleri, kuş gözlem kuleleri, kuş tünekleri gibi üniteler tasarlamıştır.

Gün batımının en canlı renkleriyle delta, ziyaretçilerini bir görsel şölen ile karşılamaktadır.

 

 

Nasıl gidilir?
Parkımızın konumu için tıklayın.

  • 777, 751 numaralı otobüslerle Sasalı Doğal Yaşam Parkı durağında inip Hatıra Dükkanımızın olduğu kısma gelerek Flamingo Yolu otobüs turumuza katılabilir, turumuz kapsamında Güney Gediz Yaşayan Parkımızı ziyaret edebilirsiniz.
Planlar

Kentteki Parkları Daha Görmedin mi?